KİŞİLİK BOZUKLUKLARI
Kişilik Bozuklukları Nedir?
Kişilik bozukluğu, bireyin kültürünün beklentilerinden belirgin şekilde sapan, yaygın ve esnek olmayan, ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde başlayan, zamanla istikrarlı olan ve sıkıntıya veya bozulmaya yol açan kalıcı bir içsel deneyim ve davranış örüntüsüdür (DSM-V, 2013).
Kişilik Bozuklukları Nelerdir?
Kişilik bozuklukları 3 kümede incelenir. Bunlar:
- A Kümesi: Soğuk, Garip, Farklı Kişilik Bozuklukları
- B Kümesi: Dürtüsel, Değişken, Dramatik Kişilik Bozuklukları
- C Kümesi: Anksiyöz, Korkulu Kişilik Bozukluklarıdır.
A Kümesi: Soğuk, Garip, Farklı Kişilik Bozuklukları
- Kuşkucu (Paranoid) Kişilik Bozukluğu
Kişinin, başkalarının güdülerini kötü niyetli olarak yorumladığı bir güvensizlik ve şüphe örüntüsü bulundurur.
- Şizogibi (Şizoid) Kişilik Bozukluğu
Sosyal ilişkilerden kopma ve sınırlı bir duygusal ifade yelpazesi barındırır.
- Şizotürü (Şizotipal) Kişilik Bozukluğu
Yakın ilişkilerde akut bir rahatsızlık, bilişsel veya algısal çarpıklıklar ve olağandışı davranış örüntüsü barındırır.
B Kümesi: Dürtüsel, Değişken, Dramatik Kişilik Bozuklukları
- Antisosyal Kişilik Bozukluğu
Başkalarının haklarını hiçe sayma ve ihlal etme örüntüsü barındırır.
- Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu
Kişiler arası ilişkilerde, kendilik imajında ve duygulanımlarda bir istikrarsızlık ve belirgin dürtüsellik örüntüsü barındırır.
- Histrionik Kişilik Bozukluğu
Aşırı duygusallık ve aşırı dikkat çekme isteği (ilgi odağı olma isteği) barındırır.
- Özsever (Narsisistik) Kişilik Bozukluğu
Büyüklenme ve hayranlık ihtiyacı ile empati eksikliği örüntüsü barındırır.
C Kümesi: Anksiyöz, Korkulu Kişilik Bozuklukları
- Kaçınan Kişilik Bozukluğu
Sosyal ketlenme, yetersizlik duygusu ve olumsuz değerlendirmeye karşı aşırı duyarlılık örüntüsü barındırır.
- Bağımlı Kişilik Bozukluğu
Aşırı bakıma muhtaçlıkla ilgili bir boyun eğici ve yapışkan (toksik) davranış kalıbı bulundurur.
- Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu
Esneklik, açıklık ve verimlilik olması adına düzenli olmak, mükemmeliyetçi davranmak ve zihinsel ve kişisel kontrol örüntüsü barındırır.
(DSM-V, 2013)
Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?
DSM-V’e göre kişilik bozuklukları 3 küme altında incelenir ve toplam 9 tanedir. Genel olarak bir kişilik bozukluğu teşhisi konulabilmesi adına belirli kriterler bulunur. Bunlar aşağıda belirtilmiştir:
A. Kişinin yaşadığı yerdeki kültür beklentisinden büyük bir şekilde sapan, kalıcı bir içsel deneyim ve davranış şekli barındırır. Bu bozukluk aşağıdaki maddelerden en az 2’sinde kendisini gösterir:
1. Biliş (kendini, diğer insanları ve olayları algılama ve yorumlama şekilleri)
2. Duygulanım (duygusal tepkinin aralığı, yoğunluğu, değişkenliği ve uygunluğu)
3. Kişilerarası işlevsellik (verilen sözleri tutmak, buluşmalara saatinde gitmek gibi)
4. Dürtüsel hareket kontrolü
B. Esnek olmayan bir kalıcı kalıp bulundurur ve birçok çeşit barındıran sosyal ve kişisel durumlarda yaygınlık gösterir.
C. Kalıcı örüntü kalıbı, klinik olarak belirgin olan sıkıntılı bir olaya veya toplumsal, iş ile alakalı alanlarda veya bunların dışında başka önemli işlevsellik alanlarında bozulmalara sebebiyet verir.
D. Model olarak sabit ve uzun süreli olmakla birlikte başlangıcı ergenlik ya da erken yetişkinlik dönemine kadar gözlemlenebilir.
E. Kalıcı kalıp, bir başka psikolojik bozukluğun etkisiyle ya da sonucu olarak daha iyi açıklanamaz.
F. Kalıcı kalıp, bir maddeden (örnek olarak, bir ilaç ya da kötüye kullanılan bir ilaç) ya da başka bir tıbbi durumun (örneğin, kafa travması) fizyolojik etkilerinden kaynaklı olamaz.
(DSM-V, 2013)
KAYNAKÇA
Amerikan Psikiyatri Birliği. (2013). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı (DSM-V) (5 b.). Amerikan Psikiyatri Yayıncılığı.
ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler başkalarının haklarını hiçe sayma ve ihlal etme örüntüsü bulundurur. 18 yaşından itibaren bu bozukluk gözlemlenebilir ancak bozukluğun 15 yaşında, hatta belki de daha küçük yaşta başladığına dair kanıtlar bulunur. (DSM-V, 2013)
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Antisosyal kişilik bozukluğuna sahip bireylerin yargı değerleri eksiktir ve doğru/yanlış arasında ayrım yapmaktan yoksun olabilirler. Bu yüzden sürekli olarak diğer bireylerin hakkını çiğneyebilir, yalan söyleyebilir, alkol ve madde bağımlılıkları olabilir, dürtülerini kontrol edemeyebilir, düş kırıklığına veya bekletilmeye tahammülleri olmayabilir, sadece kendilerini düşünebilir, kaygı veya suçluluk duyma gibi hisleri olmayabilir, başkalarına zarar verdikleri gibi kendilerine de zarar verebilir veya tehdit, zorlama, fiziksel şiddet eğilimleri olabilir. Ancak, bu tür kişiler zekalarının ve manipüle etme yeteneklerinin yüksekliğinden kaynaklı olarak genellikle toplum içerisinde başarılı ve saygıdeğer biri olarak görülebilirler. Bu sebeple hayatlarında yüksek mertebelere ulaşabilirler.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Genetik, beynin kimyasındaki değişiklikler, sosyal hayatta yaşanılan travmaların sonucunda oluşan psikolojik çarpıklaşmalar antisosyal kişilik bozukluğu sebeplerindendir.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?
DSM-V’e göre bir kişiye antisosyal kişilik bozukluğu tanısı aşağıdakilerden en az 3 tanesi bulunuyorsa konulabilir:
- Tutuklanma nedeni olan davranışların tekrarlayan halde yapılması, yasalara uymamak
- Tekrar tekrar yalan söylemek, takma ad kullanmak, kişisel çıkar ve zevk için hilekarlık yapmak
- Dürtüsellik/plansızlık
- Fiziksel olarak diğer kişilere karşı asabiyet ve saldırganlık
- Kendinin veya başkalarının güvenliğini umursamamak
- Tutarlı sorumsuzluk ve finansal sorumsuzluk
- Pişmanlık eksikliği
(DSM-V, 2013)
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir ve Neden Raba Psikoloji?
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi zor bir süreçtir. Bazı psikoterapiler ile kişilerin daha uyumlu ve kontrollü olmaları sağlanabilir. Bu tedavi sürecinde olması gereken önemli şeylerden bir tanesi de psikoterapinin sınırlarının ve kurallarının katı bir şekilde belirlenmesidir. Ayrıca danışan ve terapist arasında olan dürüstlük bağı da çok önemlidir.
SINIRDA (BORDERLİNE) KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu Nedir?
Sınırda (borderline) kişilik bozukluğu bulunan kişiler, kişilerarası ilişkilerde, kendilik imajında ve duygulanımlarda bir istikrarsızlık ve belirgin dürtüsellik örüntüsü barındırır. Erken yetişkinlik döneminde başlar.
Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?
Kişiye sınırda (borderline) kişilik bozukluğu tanısı aşağıdakilerden en az 5 tanesi bulunuyorsa konulabilir:
Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Duygusal, fiziksel veya cinsel suistimale uğramak, uzun süreli korkuya maruz kalmak, 1 veya 2 aile ferdinden ihmalsizlik veya aileden birinin ciddi bir psikolojik sorunun olması (mesela bipolar, alkolik) gibi nedenler sınırda (borderline) kişilik bozukluğu nedenleri arasındadır.
Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Sınırda kişilik bozukluğuna sahip bireylerde karşısındaki kişileri bir anda aşırı yüceltme ve aşırı aşağılama durumu yaşanabilir. Gerçek veya hayali bir ayrılmadan kaçınmak için çeşitli manipülatif hareketler yapabilirler. Örneğin işlerini kaybetmemek adına patronuyla cinsel anlamda birlikte olabilirler. Karşı tarafı manipüle etmek, istediklerini yaptırmak veya depresif duygudurumu zamanlarında intihar tehditleri savurabilir, intihara teşebbüs edebilir ya da gerçekten intihar edebilirler. Dürtüsel davranabilirler mesela araba kullanırken çok hızlı gidebilir, madde kullanımını aşırıya çıkarabilir, gereğinden fazla harcamalar yapabilir veya sonunu düşünmeden korunmasız cinsel birliktelik yaşayabilirler. Dengesiz duygudurumlarından kaynaklanan aşırı mutlu veya aşırı mutsuzluk hisleri yaşayabilirler ve özellikle bu gibi durumlarda boşluk hisleri oluşabilir. Öfke kontrolleri azdır, öfke patlamaları yaşayabilirler örnek olarak bir gün önce kızmadıkları bir konu hakkında ertesi gün çok kızabilirler. İnsanlara veya olaylara karşı kuşkuyla yaklaşabilirler. Kimlik karmaşaları çok olağandır örneğin bir gün Müslüman olmak onlara doğru gelirken başka bir gün Hristiyan olmak onlara doğru gelebilir.
Sınırda (Borderline) Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sınırda (borderline) kişilik bozukluğuna sahip bir bireyi tedavi etmek için öncelikle kendisine içgörü kazandırabilmek adına konuşma terapisi yapılmalıdır. Duyguları ifade edememe gibi problemleri olduğu için onlarla konuşarak duygularını tanımlamalarını ve öfkelerini anlamalarını sağlamak önemlidir. Manipülatif davranış kalıpları geliştiren bu bireylerin davranışlarına doğrudan dikkat çekilmelidir, böylece manipülasyonun, isteklerini yaptırmada bir araç olduğu fikri giderilebilir. Kişileri yüceltme ve aşağılama gibi durumlarda insanların gri olabileceği bakış açısı kazandırılmaya çalışılmalıdır. Kişinin kendisini önemli hissetmesini sağlamak ve kişinin kimliğini, kişiye psikoloğun kendi değer yargılarını aşılamadan, kendisinin oluşturmasına yardımcı olmak da çok önemlidir. Davranışlarında aşırıya kaçtıkları durumlarda ise bunları göz önünde bulundurmasına ve azaltmasına yardımcı olmak gereklidir. Bunların dışında ilaç tedavisi ile de terapiyi desteklemek tedaviyi daha da kolaylaştıracaktır (Ançel vd., 2010: 136-137).
KAYNAKÇA
Ançel, G., Durmuş, Ö., & Doğaner, G. (2010). Borderline kişilik bozukluğu: tedavi ve hemşireli bakımı. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 1(3), 133-138.
ÖZSEVER (NARSİSİSTİK) KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Özsever (Narsistik) Kişilik Bozukluğu Nedir?
Narsisizm kelimesinin kökeni bir nehir tanrısı ile su perisinin oğlu olan Narcissus’tan gelir. Narcissus öyle bir karakterdedir ki suda kendisini gördüğü an kendisine âşık olur ve hayatı boyunca kendisine bir daha bakabileceği bir su birikintisi bulamaz düşüncesi ile kendine baktığı suyu içmez ve susuz bir hayat geçirir. Ancak, özsever (narsistik) kişilik bozukluğu sadece kişinin kendisine âşık olmasından kaynaklanmaz. Bu bozukluk kişinin zayıf benliğini ortadan kaldıran ve bunun yerine mükemmel bir kimlik ortaya çıkartarak kişinin girdiği her ortamda diğer bireyleri kendine hayran olmasını istemesini sağlayan bir kişilik bozukluğudur. Yani, sınırsız önem ya da güce sahip fanteziler, özel muamele ya da hayranlık ihtiyacına sahip olma, kalıcı bir görkemlilik örüntüsü ile karakterizedir. (Atay, 2009: 183; Bolat vd., 2016: 482)
Özsever (Narsistik) Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
BENLİK KAVRAMI
Açık: şişirilmiş benlik saygısı; kibirli büyüklenme; zenginlik, güç, güzellik fantezileri; hak duygusu; yanıltıcı güvensizlik
Örtülü: aşırı duyarlılık; aşağılık, değersizlik, kırılganlık duyguları; sürekli güç ve zafer arayışı
KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER
Açık: derinlikten yoksun olma ve başkalarını küçümseme ve değersizleştirme; bazen “muhteşem izolasyona” geri çekilme
Örtülü: kronik idealleştirme ve başkalarına karşı yoğun kıskançlık; muazzam, takdire şayan olma arzusu
SOSYAL ADAPTASYON
Açık: sosyal başarı; teşhirciliğin hizmetinde yüceltme (sözde yüceltme); yoğun hırs
Örtülü: kronik can sıkıntısı, belirsizlik, profesyonel ve sosyal kimlikten memnuniyetsizlik
ETİK STANDARTLAR VE İDEALLER
Açık: ahlaki, sosyopolitik ve estetik konularda bariz bir şevk ve coşku
Örtülü: herhangi bir gerçek bağlılık eksikliği; yozlaşmış vicdan
AŞK VE CİNSELLİK
Açık: baştan çıkarıcılık; karışıklık; cinsel inhibisyon eksikliği; sık sık aşık olma
Örtülü: aşık kalamama; aşk nesnesini ayrı, benzersiz bir birey olarak değil, benliğin bir uzantısı olarak ele almak; sapık fanteziler, bazen cinsel sapmalar
BİLİŞSEL STİL
Açık: gerçeğin benmerkezci algısı; açık sözlü ve retorik (ikna edici); sanki kendi ile konuşuyormuş gibi; argümanlarda kaçamak ama mantıksal olarak tutarlı; kolayca şeytanın avukatı olma
Örtülü: olayların nesnel yönlerine karşı dikkatsizlik, zaman zaman bellekte ince boşluklar oluşmasına neden olur; “yumuşak” zorlukları öğrenmek; otosantrik (sadece kendini düşünen) dil kullanımı; aşırı soyut ve aşırı somut olma arasındaki dalgalanmalar; benlik saygısı tehdit edildiğinde gerçekliğin anlamlarını değiştirme eğilimi.
(Salman Akhtar ve Thomson Jr., 1982)
Özsever (Narsistik) Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Çevresel: aşırı hayran olma ya da aşırı eleştirel olma dengesizliği sebebiyle ebeveyn-çocuk ilişkilerindeki uyumsuzluklar
Genetik: kalıtsal özellikler
Nörobiyoloji: beynin, davranışlar ve düşünme arasındaki bağlantıyı farklı kurması
Özsever (Narsistik) Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?
DSM-V’e göre özsever kişilik bozukluğu kişinin erken yetişkinlik döneminde başlayan ve çeşitli bağlamlarda ortaya çıkan, büyüklenmecilik (fantezi veya davranışta), beğenilme ihtiyacı ve empatiden yoksunluk örüntüsü barındıran bir bozukluktur. Aşağıdakilerden en az 5 tanesini kapsamalıdır:
1. Görkemli bir öz-önem duygusuna sahiptir (örneğin, başarıları ve yetenekleri abartır, yeterli başarılar olmadan üstün olarak tanınmayı bekler).
2. Sınırsız başarı, güç, parlaklık, güzellik veya ideal aşk fantezileriyle meşguldür.
3. “Özel” ve benzersiz olduğuna ve yalnızca diğer özel veya yüksek statülü kişiler (veya kurumlar) tarafından anlaşılabileceğine veya onlarla ilişki kurması gerektiğine inanır.
4. Aşırı hayranlık gerektirir.
5. Bir hak duygusuna sahiptir (örn. özellikle olumlu tedavinin makul olmayan beklentileri veya beklentilerine otomatik olarak uyması).
6. Kişiler arası istismarcıdır (yani, kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarından yararlanır).
7. Empatiden yoksundur: Başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını tanımaya veya bunlarla özdeşleşmeye isteksizdir.
8. Genellikle başkalarını kıskanır veya başkalarının kendisini kıskandığına inanır.
9. Kibirli davranışlar veya tutumlar gösterir.
(DSM-V, 2013: 669-670)
Özsever (Narsistik) Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Özsever kişilik bozukluğu olan kişilerin öncelikle ilgili sorunlarını keşfetmeleri lazımdır ve terapist bu sorunları anlamlı bir şekilde ele alma isteklerini teşvik edecek şekilde yaklaşmalıdır. Hastanın kendi anlayışını ve sorunları tanımlamasını ve tedavi arama motivasyonunu belirlemek özellikle önemlidir ve böyle bir anlaşmaya varmak için birkaç seans gerekebilir. Saygılı, tutarlı, özenli ve görev odaklı bir terapötik tutum olarak, bireysel hastanın işleyişine, motivasyonuna ve öz farkındalık derecesine göre ayarlanmış esnek bir tedavi yaklaşımı şiddetle tavsiye edilir. (Ronningstam ve Weinberg, 2013)
KAYNAKÇA
Atay, S. (2009). Narsistik kişilik envanteri’nin Türkçe’ye standardizasyonu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(1), 181-196.
Bolat, Y., Ülker, M., & Demir, C. G. (2016). Kavramsal Açıdan Narsisizm ve Eğitimde Narsistik Kişilik. Journal of International Social Research, 9(46).
Ronningstam, E., & Weinberg, I. (2013). Narcissistic personality disorder: progress in recognition and treatment. Focus, 11(2), 167-177.
Salman Akhtar, M. D., & Thomson Jr, J. A. (1982). Overview: Narcissistic Personality Disorder. Am J Psychiatry, 139(1).
HİSTRİONİK KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Histrionik kişilik bozukluğu olan kişilerde aşırı duygusallık ve ilgi arama isteği vardır. (DSM-V, 2013: 667)
Frued’ın tanımına göre ise Histrionik kişilik bozukluğu her zaman olmasa da çoğunlukla olağandışı ve açıklanamayan tıbbi şikayetler ile “hayattaki ana hedefi âşık olma ya da her şeyden önce sevilme arzusu olan erotik kişilik” arasında bir ilişkidir (Easser ve Lesser, 1965).
Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Histrionik kişilik bozukluğuna sahip bireyler kendilerini iyi hissetmek için başkalarının dikkatine ihtiyaç duyarlar ve özellikle başka birinin ilgi odağı olduğu durumlarda rahatsız olurlar. Sosyal hayatlarında dikkatleri üzerlerine çekmek için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bu, uygunsuz olduğu ve ilgilerini aradıkları bireylere özel bir cinsel ilgi duymadıkları ortamlarda cinsel açıdan kışkırtıcı veya baştan çıkarıcı olmayı içerebilir. Genellikle duygusal olarak dramatik ve etkileyicidirler, ancak duygular yüzeysel bir niteliğe sahiptir ve başkalarından aldıkları cevaba bağlı olarak hızla değişir. Bu kişiler genellikle dikkat çekmek için kıyafet seçimi, saç stili veya makyaj gibi fiziksel görünümü kullanırlar. Konuşma tarzları genellikle dikkati çekecek şekilde dramatik veya tiyatraldir. Güçlü fikirleri ifade etmeye eğilimlidirler, ancak objektif ayrıntı eksikliği vardır, bu da fikirlerin çok dikkatli bir şekilde düşünülmediğini düşündürür. Grupla uyum sağlamak için başkaları tarafından ifade edilen fikirleri veya görüşleri benimseyebilirler. Sadece tesadüfen tanıdıkları diğer insanları çok sevgili arkadaşlar olarak tanımlayacaklar ve onları, sevgilerinin alıcısını şaşırtabilecek veya utandırabilecek dramatik bir şekilde sunarlar. (Pfohl, 1991: 90)
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Çocukken dikkat çekme davranışında bulunulduğu için ödüllendirilme, ailede bulunan kişilik bozuklukları, depresyon ya da anksiyete öyküsü, histrionik kişilik bozukluğu olan bir aile ferdinden ya da bakıcıdan sosyal öğrenme, çocukken yapılan davranışlara karşı eleştiri veya ceza eksikliği, ebeveynlerden gelen beklenmedik ilgi, daha önce depresyon veya anksiyete yaşamak, kişilik bozukluklarına genetik yatkınlık gibi sebepler histrionik kişilik bozukluğu nedenleri arasındadır. (Sheppard Pratt, 2022)
Histrionik Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?
DSM-V’e göre histrionik kişilik bozukluğu, erken yetişkinlik döneminde başlar ve çeşitli bağlamlarda ortaya çıkar. Bu tanının konulması için aşağıdakilerden en az beşinin olması gerekmektedir:
1. İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olunur
2. Başkalarıyla etkileşim genellikle uygunsuz, cinsel açıdan baştan çıkarıcı veya kışkırtıcı davranışlarla karakterize edilir
3. Duyguların hızla değişen ve yüzeysel ifadesini gösterilir
4. Dikkati kendine çekmek için sürekli olarak fiziksel görünümünü kullanılır
5. Aşırı izlenimci ve ayrıntıdan yoksun bir konuşma tarzına sahip olma
6. Kendini dramatizasyon, tiyatral ve abartılı duygu ifadesi gösterir.
7. Telkin edilebilir (yani, başkalarından veya koşullardan kolayca etkilenir)
8. İlişkilerin gerçekte olduğundan daha yakın olduğunu düşünülür
(DSM-V, 2013)
Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Psikoanalitik veya psikodinamik yöntemli terapiler veya bilişsel tedavinin yanı sıra grup terapileri yapılarak histrionik kişilik bozukluğu yenilebilir.
KAYNAKÇA
Amerikan Psikiyatri Birliği. (2013). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı (DSM-V) (5 b.). Amerikan Psikiyatri Yayıncılığı.
Easser, B., & Lesser, S. (1965). Hysterical character and psychoanalysis. Psychoanal Q, 1965; 34:390-405.
Pfohl, B. (1991). Histrionic personality disorder. WPA/ISSPD Educational Program on Personality Disorders, 90.
Sheppard Pratt. (2022). Histrionik Kişilik Bozukluğu.