Yazan: Psk. Belçim Tublek

Editör: Uzm. Klinik Psk. Rafi Balıkçı

Kendini sevmek üzerine;

Kendinizi sevdiğinizi düşünüyor musunuz? Herkes kendini sevmez mi zaten dediğinizi duyar gibiyim gerçekten öyle mi peki, gelin beraber bakalım. Kendini sevmek; kişinin kendisini her haliyle tamamen kabul etmesi, kendine karşı nazik olması, kendine karşı saygılı davranmasını sağlar. Çoğu zaman yakın arkadaşlarımıza gösterdiğimiz kadar şefkati, yüreklendirmeyi kendimize yapmıyoruz bunun yerine daha çok aşağılayarak, hor görerek motive olmayı bekliyoruz ancak kendimizi sevmediğimiz takdirde nasıl daha güzel işler yapmak için güç bulabiliriz. Kendimizi sevmemenin altında kendimizi diğer insanlarla kıyaslamanın büyük bir payı var. Buna sebep olan şeylerden biri de sosyal medyadaki mükemmel hayatlardır. Bizlere kendi hayatımızın daha az heyecan verici güzellikte olduğunu düşündürtür. Özellikle kıyaslama yapabilmemiz için ortak bir özelliğimiz olduğunu düşündüğümüz kimselerle kendimizi karşılaştırırız. Örneğin, aynı yaşta olduğumuz veya aynı mesleği yaptığımız insanlarla. Başkalarını yalnızca yüzeyde görürüz ve genellikle onların dışarıya yansıttığı kadarını biliriz. Bu durum, başkalarının hayatlarının mükemmel olduğu algısını yaratabilir. Oysaki herkes zorluklarla karşılaşır ve zor anlar yaşar. Kendinizi başkalarıyla kıyasladığınızda, gerçek dışı bir eksiklik algısı oluşturma riski taşırsınız. Kendi yolculuğumuza odaklanmak ve yetersiz hissettiğimiz noktalar üzerine çalışmak daha iyi gelecektir.

Kendini sevme, sadece bireysel psikolojik sağlıkla sınırlı değildir; aynı zamanda sosyal ilişkilere de yansır. Psikolog Rosenberg (1965), “Benlik Saygısı Ölçeği”ni geliştirerek, insanların kendilerini kabul etmelerinin sosyal uyum ve olumlu ilişkilerle ilişkili olduğunu bulmuştur. Kendini sevme, başkalarıyla sağlıklı ve anlamlı ilişkiler kurmamızı destekler. Şimdi kendimizi sevmek için bize yardımcı olabilecek birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum.

1.Şükran günlüğü: Her gün karşılaştığımız 3 şükür sebebini not almak etrafa daha farkındalıkla bakmamızı sağlayacaktır nitekim araştırmalar gösteriyor ki büyük ya da küçük olsun o güne özel şükür sebepleri bulmamız daha memnun hissetmemizi sağlıyor (Cunha, Pellanda ve Reppold, 2019).

2. Öz bakım: Kendini sevmenin bir yolu olarak öne çıkar. Örneğin, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve yeterli uyku almak, kendine gösterilen sevgi ve öz şefkatle yakından ilişkilidir. Araştırmalar, öz bakım uygulamalarının stresi azalttığını, duygusal dengeyi artırdığını ve yaşam kalitesini yükselttiğini göstermektedir (Breines ve Chen,2012).

3.Düşünceleri not etmek: Yanınızda taşıyacağınız küçük bir deftere gün içerisinde zihninizde beliren, kendiniz hakkındaki olumsuz düşünceleri not alabilirsiniz doğruluğunu sorgulayıp alternatif düşünceler eklemeyi unutmayın. Kendinizi acımasızca eleştirmenizi önleyebilir.

Kaynaklar

Breines, J.G. and Chen, S. (2012) ‘Self-compassion increases self-improvement motivation’, Personality and Social Psychology Bulletin, 38(9), pp. 1133–1143. doi:10.1177/0146167212445599.

Cunha, L.F.; Pellanda, L.C. ve Reppold,C.T., (2019) ‘Positive psychology and gratitude invertions: A randomized clinical trial’,Frontiers in Psychology, 21 March 2019 doi: 10.3389/fpsyg.2019.00584

Resim: Freepik.com